A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, спорту і туризму Асканія-Нова селищної ради

16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування.

Дата: 20.10.2025 17:55
Кількість переглядів: 28

Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах, а також це любов та повага до себе. Це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє зміцненню його здоров’я та профілактиці захворювань.

Здорове харчування допоможе вберегтися від багатьох неінфекційних захворювань. Здорове харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами без шкідливих звичок щодо зловживання тютюну та алкоголю є ключовим фактором для профілактики багатьох неінфекційних хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, підвищений тиск, інсульти, інфаркти та деякі онкологічні захворювання.

Дотримання простих порад у харчуванні сприятимуть хорошому настрою, енергійності, хорошій працездатності та активному довголіттю. Вони істотно знизять ризики розвитку багатьох серйозних серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань.

Декілька корисних порад:

харчуйтеся з врахуванням енерговитрат в залежності від виду фізичної чи розумової праці, що ви виконуєте;

дотримуйтеся вживання різноманітних продуктів серед яких – молочні продукти, яйця, нежирне м’ясо, риба, поліненасичені жири, овочі, фрукти, ягоди, цільнозернові продукти, насіння, горіхи тощо;

готуйте їжу правильно методом варіння, запікання або тушкування;

використовуйте якісні продукти – свіжі, або щойно розморожені з придатним терміном реалізації;

не переїдайте – їжте не великими порціями, ретельно пережовуйте, дотримуйтеся інтервалу 4-6 годин між прийомами їжі та не пізніше як за 2-3 години до сну;

обмежте споживання солі до рекомендованого ВООЗ рівня –не більше 5 грамів на добу. В цю норму входить «прихована сіль», що міститься в готових до споживання технологічно оброблених харчових продуктах. Людям з підвищеним тиском рекомендовано вживати не більше 3-х грамів солі на добу;

споживайте не більше 5 чайних ложок доданого цукру на добу. Уникайте цукровмісних напоїв, солодощів, здобної випічки, солодких сухих сніданків;

не зловживайте перцем та іншими гострими спеціями;

пийте воду, це – найкращий вибір для тамування спраги. Вода сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню.

Слідкуйте за тим, що ви їсте та дотримуйтесь правил здорового харчування і будьте здорові.



« повернутися

Вхід для адміністратора